Zo maak je de beste foto’s met je smartphone

Door: Dieuwertje
Een kiekje van dat verrukkelijke gerecht, even een selfie tussendoor en een mooi plaatje van die schitterende zonsondergang: die smartphone hebben we de hele dag bij ons, met een heleboel foto’s als gevolg. Met deze tips til je jouw smartphonefoto’s naar een hoger niveau. Appeltje eitje!

1. Een schone lens

Inkoppertje, maar toch goed om te doen: maak de lens schoon. Je zak of tas zit vaak vol stof, vet en ander vuil wat de lens vies maakt. Zo zul je nooit een scherpe foto maken.

2. Belichting is bepalend

Foto’s schieten bij daglicht betekent niet per definitie mooie foto’s. Zo is het licht midden op de dag te hoog en fel, waardoor er harde schaduwen in gezichten ontstaan. De mooiste kiekjes maak je tijdens het ‘golden hour’. Dit is de periode net na zonsopgang of net voor zonsondergang waarbij het licht warmer en zachter is.

3. Flits niet!

Er mag dan nog zo’n goede flitser op je smartphone zitten; gebruik ‘m niet! Flitsers op smartphones hebben vaak erg koel licht en hebben een bereik van niet meer dan een meter.

4. Zoomen doe je zelf

Laat die zoomknop voor wat ‘ie is: zoomen doe je het beste door gewoon zelf dichterbij of verder weg te gaan staan. De meeste smartphones zijn alleen voorzien van digitaal zoomen, wat betekent dat je beeld digitaal uitvergroot ten koste van de kwaliteit.

5. Het perfecte shot

Wil je bewegend beeld fotograferen of gewoon zeker zijn van hét perfecte shot? Houd de opnameknop van je telefoon dan langer ingedrukt, zodat er heel veel foto’s achter elkaar (een burst) worden gemaakt.

6. Focus

Je smartphone kiest automatisch een punt waarop hij scherpstelt, vaak een voorwerp in het midden van de lens. Door zelf het beeld dat je scherp wilt hebben aan te tikken kun je hier mee spelen en juist focussen op een ander voorwerp. Speel met de compositie!

7. Ga voor een spannende compositie

Die foto’s met het hoofdonderwerp in het midden kennen we nu wel. Maak eens een verrassende serie foto’s waarbij je hierin varieert. Een handig hulpmiddel dat je hierbij kunt gebruiken is je grid. Wanneer je deze aanzet verschijnt er een raster met (meestal) twee horizontale en twee verticale lijnen over je beeld. Deze hulplijnen zijn handig bij de compositieregel ‘de regel van derden’ wat je wellicht nog bekend voorkomt van een tekenles in een ver verleden. Kort uitgelegd is het vaak interessant voor je beeld wanneer je onderwerpen en lijnen langs dit grid legt. Je plaatst ze zo niet in het midden van je foto, maar op één derde. Ook handig: met dit hulpmiddel kun je meteen zien of je rechte foto’s maakt.

8. Gebruik de volume-knop

Wist je dat je, naast de gewone opnameknop, ook de volume-knop van je smartphone kunt gebruiken om een foto te maken? Kan soms handig zijn!

Reacties
0 berichten
Reageer op dit bericht
Ik ga akkoord met het privacy statement

Bekijk ook onze andere blogberichten:

02 mei 2024
Webshop met Texelse producten online
Deze week hebben we een Texelse mijlpaal behaald samen met VVV Texel!
20 december 2023
Welkom in onze vernieuwde showroom
Misschien heb je het al gespot? In ons kantoor in Den Burg hebben wij een nieuwe showroom voor bedrijfskleding. Onze collecties worden ...
20 december 2023
Kerstpakketten bestellen
Zoek je naar het perfecte kerstpakket voor je medewerkers of relaties? Ontdek ons gevarieerde kerstassortiment voor 2023!