1. Een schone lens
Inkoppertje, maar toch goed om te doen: maak de lens schoon. Je zak of tas zit vaak vol stof, vet en ander vuil wat de lens vies maakt. Zo zul je nooit een scherpe foto maken.
2. Belichting is bepalend
Foto’s schieten bij daglicht betekent niet per definitie mooie foto’s. Zo is het licht midden op de dag te hoog en fel, waardoor er harde schaduwen in gezichten ontstaan. De mooiste kiekjes maak je tijdens het ‘golden hour’. Dit is de periode net na zonsopgang of net voor zonsondergang waarbij het licht warmer en zachter is.
3. Flits niet!
Er mag dan nog zo’n goede flitser op je smartphone zitten; gebruik ‘m niet! Flitsers op smartphones hebben vaak erg koel licht en hebben een bereik van niet meer dan een meter.
4. Zoomen doe je zelf
Laat die zoomknop voor wat ‘ie is: zoomen doe je het beste door gewoon zelf dichterbij of verder weg te gaan staan. De meeste smartphones zijn alleen voorzien van digitaal zoomen, wat betekent dat je beeld digitaal uitvergroot ten koste van de kwaliteit.
5. Het perfecte shot
Wil je bewegend beeld fotograferen of gewoon zeker zijn van hét perfecte shot? Houd de opnameknop van je telefoon dan langer ingedrukt, zodat er heel veel foto’s achter elkaar (een burst) worden gemaakt.
6. Focus
Je smartphone kiest automatisch een punt waarop hij scherpstelt, vaak een voorwerp in het midden van de lens. Door zelf het beeld dat je scherp wilt hebben aan te tikken kun je hier mee spelen en juist focussen op een ander voorwerp. Speel met de compositie!
7. Ga voor een spannende compositie
Die foto’s met het hoofdonderwerp in het midden kennen we nu wel. Maak eens een verrassende serie foto’s waarbij je hierin varieert. Een handig hulpmiddel dat je hierbij kunt gebruiken is je grid. Wanneer je deze aanzet verschijnt er een raster met (meestal) twee horizontale en twee verticale lijnen over je beeld. Deze hulplijnen zijn handig bij de compositieregel ‘de regel van derden’ wat je wellicht nog bekend voorkomt van een tekenles in een ver verleden. Kort uitgelegd is het vaak interessant voor je beeld wanneer je onderwerpen en lijnen langs dit grid legt. Je plaatst ze zo niet in het midden van je foto, maar op één derde. Ook handig: met dit hulpmiddel kun je meteen zien of je rechte foto’s maakt.
8. Gebruik de volume-knop
Wist je dat je, naast de gewone opnameknop, ook de volume-knop van je smartphone kunt gebruiken om een foto te maken? Kan soms handig zijn!
Reacties
Reageer op dit bericht