Welke browsers wij ondersteunen voor jouw website

Door: Peter
Vandaag de dag zijn er veel verschillende internet browsers. Nieuwe versies, verschillende apparaten en diverse browsermakers (Google, Mozilla, Microsoft, Apple). Het is een hele uitdaging om jouw website op ieder apparaat en in iedere browser perfect te laten functioneren. In deze blog ga ik dieper in op het ondersteunen van browsers(versies).

Vanwege de grote diversiteit aan browsers (zie hier het bewijs) en versies, ondersteunen onze websites een aantal geselecteerde browsers. Ondersteuning bieden voor een browser betekent niet perse dat een website er exact hetzelfde uitziet op alle browsers, maar dat de gebruiker de website kan bekijken en een design te zien krijgt dat is afgestemd op zijn browsermogelijkheden. 

In welke browsers werkt mijn website? 

  • Chrome: Meest recente versie
  • Firefox: Meest recente versie
  • Opera: Meest recente versie
  • Safari: Meest recente versie
  • Edge: Meest recente versie

Wij testen ons werk in de meest recente versies van deze browsers. Oudere browsers ondersteunen we niet, tenzij hier expliciet naar wordt gevraagd. Het is namelijk heel bewerkelijk om oudere versies te ondersteunen.

Mijn website in Internet Explorer

Waar bovenstaande browsers automatisch updaten naar de meest recente versie, doet Internet Explorer dit helaas niet. Hierdoor internetten veel consumenten in een verouderde browser. 

De websites die 53 Graden Noord oplevert, worden in principe wel getest in Internet Explorer 11 (oudere versies van Internet Explorer ondersteunen we niet). Toch kunnen wij een optimale gebruikerservaring in deze browser vaak niet garanderen. We raden dan ook aan om gebruik te maken van een andere browser en/of te updaten naar Microsoft Edge (de opvolger van Internet Explorer). Wanneer een bezoeker de website bezoekt in Internet Explorer krijgt hij/zij de volgende melding in beeld: 

"We zien dat u Microsoft Internet Explorer gebruikt. Onze website werkt mogelijk niet optimaal in deze browser. Voor een optimale gebruikerservaring raden wij u aan om gebruik te maken van een andere browser en/of te updaten naar Microsoft Edge. "

Waarom is de gebruikerservaring in Internet Explorer niet optimaal? 

Internet Explorer 11 is een browser die nog regelmatig gebruik wordt. Toch is de browser enigszins verouderd en voldoet deze niet aan de nieuwste beveiligingseisen. Microsoft is inmiddels dan ook gestopt met het verder ontwikkelen van deze internetbrowser en levert ook geen ondersteuning en updates meer. Als alternatief wordt Microsoft Edge aangeboden.

Internet Explorer wordt door developers vaak als de meest vervelende browser gezien. De meest gebruikte browser van Microsoft wordt dus niet automatisch geupdate, waardoor technisch niet alles mogelijk is. Daarnaast is de browser ook gevoeliger voor virussen of andere gevaren.

Gelukkig is daar Microsoft Edge

Vanaf Windows 10 is Edge de nieuwe browser van Microsoft. Voor ons, als webbouwers, is dit goed nieuws. De browser update wel naar nieuwe versies. Het is dan ook aan te raden om gebruik te maken van Edge en niet meer van Internet Explorer. Edge zal de komende jaren de nieuwe standaard gaan worden op Windows systemen. 

browserstack-blog.jpg

Testen van jouw website in browserstack

Natuurlijk is het belangrijk om te testen of de website daadwerkelijk functioneert in alle genoemde internetbrowsers. Dat doen wij dan ook, door middel van Browserstack. Een programma om de website in heel veel verschillende browsers en apparaten (mobiel, tablet, desktop) te bekijken. Zo zijn we er zeker van dat de website geschikt is voor de meest voorkomende apparaten en browsers. 

Conclusie 

Wij zijn van mening dat gebruikers en bedrijven zelf verantwoordelijk zijn om hun software te updaten. Zoals Microsoft nu ook laat zien in Edge (automatisch updaten). Zorg dus zelf dat je werkt in de nieuwste versie van jouw browser, voor de beste gebruikerservaring en zeker voor de veiligheid. Daarnaast doen wij er alles aan om de website perfect te laten functioneren in de aangegeven browsers. 

Mocht er een specifieke en/of gegronde reden zijn om een bepaalde (andere) browser te ondersteunen, dan is het slim om dit vooraf met elkaar af te stemmen. Dan kan er tijdens de ontwikkeling van de website rekening mee gehouden worden (ontwerp- & technische fase). Achteraf (backwards) compatible maken van een website vergt enorm veel tijd. En tijd is geld.

Heb je meer vragen over het ondersteunen van webbrowsers, reageer via onderstaand reactieformulier op deze blog. 

Reacties
0 berichten
Reageer op dit bericht
Ik ga akkoord met het privacy statement

Bekijk ook onze andere blogberichten:

02 mei 2024
Webshop met Texelse producten online
Deze week hebben we een Texelse mijlpaal behaald samen met VVV Texel!
20 december 2023
Welkom in onze vernieuwde showroom
Misschien heb je het al gespot? In ons kantoor in Den Burg hebben wij een nieuwe showroom voor bedrijfskleding. Onze collecties worden ...
20 december 2023
Kerstpakketten bestellen
Zoek je naar het perfecte kerstpakket voor je medewerkers of relaties? Ontdek ons gevarieerde kerstassortiment voor 2023!