Verwerkersovereenkomst: wanneer wel, wanneer niet?

Door: Peter
Wanneer je bijvoorbeeld je marketing (aan ons) uitbesteedt, dan ben jij de verwerkingsverantwoordelijke en degene aan wie je het uitbesteedt is de verwerker. In dat geval ben je verplicht een verwerkersovereenkomst aan te bieden en te zorgen dat alle daarin opgenomen regels worden nageleefd. Het afsluiten van een verwerkersovereenkomst is een verplichting.

Je mag alleen verwerkers inschakelen die voldoende garanties bieden dat zij aan de wettelijke vereisten voldoen. Maar ook al schakel je een verwerker in, jij blijft verantwoordelijk van de verwerking van deze gegevens en kunt aangesproken worden als de verwerker dit niet goed doet!

De verantwoordelijke kiest dan ook het doel van de gegevensverwerking. Voorbeelden daarvan zijn: het uitbetalen van salarissen, online marketingwerkzaamheden, het bijhouden van de conversies op een webshop, het registreren van de aankopen in een winkel ten behoeve van het spaarprogramma, het uitvoeren van een overeenkomst, etc.

Persoonsgegevens niet verwerken voor ander doel dan opgegeven in verwerkersovereenkomst
Het is belangrijk om te weten dat de persoonsgegevens enkel in opdracht, en volgens de aanwijzingen die zijn opgenomen in een verwerkersovereenkomst, van de verwerkingsverantwoordelijke mogen worden verwerkt. Als verwerker mag je de persoonsgegevens waar je over komt te beschikken dus niet voor een heel ander doel gaan verwerken. Het is overigens aan de verwerkingsverantwoordelijke om na te gaan of dit alles ook daadwerkelijk gebeurt. De verwerker is daarom ook verplicht om mee te werken aan audits ter verificatie dat hij de verwerkersovereenkomst nakomt.

In ieder geval sluit je géén verwerkersovereenkomst met

  • Je personeel. Die zijn immers gewoon deel van je eigen organisatie.
  • Je vrijwilligers en ingehuurde krachten. Die vallen onder het kopje “personen onder gezag” van jouw bedrijf en zijn dus geen verwerkers.

Wat staat er in de verwerkersovereenkomst?

  • Het onderwerp en de duur van de gegevensverwerking.
  • De aard en het doel van de gegevensverwerking.
  • Het soort persoonsgegevens.
  • De rechten en verplichtingen van de verwerkingsverantwoordelijke (jij als ondernemer!)

Ben je klant bij 53 Graden Noord en heb je een onderhoudsabonnement voor de website?

Dan dien je een verwerkersovereenkomst met ons af te sluiten. Om je alvast de moeite te besparen, hebben wij een voorbeeld verwerkersovereenkomst opgezet. Deze kun je kosteloos bij ons opvragen en vervolgens door beide partijen (laten) ondertekenen. Ook is het mogelijk om alle benodigde AVG documenten op te (laten) stellen. Wij assisteren hier graag bij. 

Ben je klant bij 53 Graden Noord en heb je een online marketingabonnement?

Ook dan dien je een verwerkersovereenkomst met ons te ondertekenen. Wij zullen hem gereed maken en toesturen. Een handtekening van jullie organisatie volstaat. Ook kunnen we assisteren bij het opstellen en plaatsen van de benodigde AVG documenten. Neem vrijblijvend contact met ons op voor de mogelijkheden. 

Lees ook meer over de 'privacyverklaring voor jouw website' in deze blog.

Reacties
0 berichten
Reageer op dit bericht
Ik ga akkoord met het privacy statement

Bekijk ook onze andere blogberichten:

20 december 2023
Welkom in onze vernieuwde showroom
Misschien heb je het al gespot? In ons kantoor in Den Burg hebben wij een nieuwe showroom voor bedrijfskleding. Onze collecties worden ...
20 december 2023
Kerstpakketten bestellen
Zoek je naar het perfecte kerstpakket voor je medewerkers of relaties? Ontdek ons gevarieerde kerstassortiment voor 2023!
20 december 2023
Nieuwe druktechniek: premium transfer
Zoek je naar bedrukte of geborduurde bedrijfskleding? Wij hebben wat je nodig hebt!