Luistert je telefoon mee?!


Door: Anne
Waarschijnlijk heb je het weleens meegemaakt. Je voert een gesprek over een bepaald product: een gadget, kledingstuk, evenement of ander random onderwerp. Kort daarna ga je het Internet op. Je scrolt wat rond op social media of zoekt iets op op Google. Direct valt het je op dat het zojuist-uitvoerig-besproken-product, waar je het nog niet eerder over hebt gehad, naar voren komt op jouw Facebook tijdlijn. Toevallig… of niet?

Ondanks dat Facebook de beschuldiging dat het platform privégesprekken afluistert en hier advertenties op loslaat, in 2016 al tegensprak, blijft het “gerucht” terugkomen.

En hoe zit dat met Google?
Misschien heb je de YouTube video “Is Google always listening: Live Test” al eens bekeken. In de video wordt getest of zoekmachine Google nou daadwerkelijk mee luistert, of niet. Zoals je in de video kunt zien worden er allereerst allerlei soorten advertenties bekeken, die er op een tiental websites naar voren komen. De browers worden gesloten en de test start. Gedurende twee minuten wordt er uitvoerig gesproken over het willekeurige onderwerp ‘hondenspeeltjes’. Vervolgens worden de tien eerder geopende websites nogmaals geraadpleegd, en jawel: op negen van de tien websites verschijnt er een advertentie van een aanbieder van hondenspeeltjes. Zo blijkt uit deze test: de microfoons in je telefoon of computer luisteren wel degelijk mee! Alles wat je zegt wordt geregistreerd, om er vervolgens getargete advertenties op los te laten. Bizar! Tijd om je microfoons uit te zetten...

Afluister-triggers
Wat in ieder geval duidelijk is en bevestigd is door de techbedrijven, is dat je telefoon een trigger heeft om af te luisteren, zoals ‘Hey Siri’ of ‘Okay Google’. Is zo’n trigger er niet, dan wordt de informatie in je telefoon opgeslagen. Maar, op je telefoon zullen ongetwijfeld apps staan die toegang hebben tot deze ‘non-triggered’ data. Een groot aantal apps uit de App Store en Google Play Store hebben immers toegang tot de microfoon van je smartphone. Wat voor apps de triggers zijn voor het ontvangen van de informatie is niet helemaal duidelijk.

Privacy inperken
Wat sommige mensen niet weten is dat je de apps zelf toegang hebt gegeven tot deze data. In de voorwaarden die je bij de installatie van de app hebt geaccepteerd is dit 'addertje onder het gras' ongetwijfeld terug te vinden. Gelukkig kun je het meeluisteren van een groot aantal apps op je telefoon eenvoudig uitzetten. Voor een Android telefoon pas je dit als volgt aan: ga naar je Instellingen, Apps en vervolgens naar Machtigingen. Hier kan je zien welke apps toegang hebben tot je microfoon, waarna je dit kan uitzetten. Gebruik je een iPhone? Dan verander je het zo: ga naar Instellingen en vervolgens naar Privacy. Ook hier vind je de desbetreffende informatie.

Wil je op de hoogte blijven van meer van dit soort leuke weetjes en tips? Volg ons op Facebook, Instagram of schrijf je in voor onze nieuwsbrief.


Reacties
0 berichten
Reageer op dit bericht
Ik ga akkoord met het privacy statement

Bekijk ook onze andere blogberichten:

20 december 2023
Welkom in onze vernieuwde showroom
Misschien heb je het al gespot? In ons kantoor in Den Burg hebben wij een nieuwe showroom voor bedrijfskleding. Onze collecties worden ...
20 december 2023
Kerstpakketten bestellen
Zoek je naar het perfecte kerstpakket voor je medewerkers of relaties? Ontdek ons gevarieerde kerstassortiment voor 2023!
20 december 2023
Nieuwe druktechniek: premium transfer
Zoek je naar bedrukte of geborduurde bedrijfskleding? Wij hebben wat je nodig hebt!